DENITSA ILCHEVA

Als schilder verken ik de wisselwerking tussen het analoge en pragmatische aspect van het picturale werk en de digitale ervaring van beeldverwerkingssoftware. Vanuit Sofia, de stad van mijn kunststudies, heb ik een rondreizend atelier geconcipieerd dat me in staat stelde om in Parijs te bestaan en vervolgens Toscane, Normandië, Marseille en Nice te doorkruisen, om te eindigen in Brussel.

Door een residentie te integreren die mij werd toegekend door de Régie Culturelle de Vence (Nice), begon ik opnieuw beeldverwerkingssoftware te gebruiken als een instrument dat de schilderkunst overstijgt. Hierdoor ontstaan nieuwe talen, plastische ontdekkingen, die ik vervolgens vermeng met de effecten van toepassingen of foto’s van mijn smartphone.

Ik creëer compilaties tussen motieven die het Zuiden oproepen, zoals bloemen, reflecties en cactussen met stedelijke elementen die ik in Brussel heb ontdekt: spiegelbol en stronboscoop. Door twee jaar in de Ateliers Mommen te wonen en te werken, beschouw ik Brussel als een nieuwe plek om te experimenteren.

Mijn creatie is interactief geworden en creëert een hybride ruimte, een overgangsdimensie tussen het Zuiden (Italië, Frankrijk) en het Noorden (België, Bulgarije). Een ruimte van proteïsche ontmoetingen waar persoonlijke ervaring, beroepservaring en artistiek onderzoek samenkomen om mijn verhaal te vertellen.