Presentatie

De Ateliers Mommen is een kunstenaarsstad: een plek waar kunstenaars wonen en werken; een plek waar kunst ontstaat en voortdurend in ontwikkeling is.

De artistieke dimensie van de ateliers van Mommen gaat gepaard met een sociale dimensie (twee ondeelbare identiteiten die elkaar voeden).

Het domein Mommen ligt in Brussel, in de gemeente Sint-Joost Ten Noode. Het is gelegen tussen de meer populaire wijken van deze gemeente en de « nieuwe Europese wijk ». Op 15 minuten wandelen van het stadscentrum.

De ateliers van Mommen zijn een prachtig complex van 7 19e eeuwse gebouwen van bijna 3000 m2. Vanaf de straat is alleen de gevel van een herenhuis te zien. Een koetspoort geeft toegang tot een laan (genaamd « l’impasse de la palette ») waarlangs de verschillende gebouwen liggen. Aan het einde van deze laan bevindt zich een tuin. De gebouwen omvatten een dertigtal atelierwoningen en enkele ateliers. Deze ruimten zijn architectonisch ontworpen om te creëren: op het noorden gericht, grote ramen, een minimale en modulaire indeling naargelang de behoeften. Elk atelier en elke studiowoning is autonoom en beschikt over de nodige technische infrastructuur. De ruimtes variëren van 28 m2 tot 200m2.

In de woonwijk Mommen wordt kunst dagelijks beleefd. Er is een continuïteit tussen werkruimte en woning, maar deze continuïteit wordt door de kunstenaars verschillend ervaren en ruimtelijk ingevuld. Zo is geen enkel atelier of woonruimte hetzelfde.

De prijzen zijn gematigd, aangepast aan de economische realiteit van de kunstenaars. Zo maakt deze plek artistiek onderzoek mogelijk. De kunstenaars kunnen in hun primaire woonbehoeften voorzien en tegelijkertijd meer tijd en geld in hun kunst investeren.

Kunstenaarsstad Mommen verwelkomt al geruime tijd kunstenaars van verschillende nationaliteiten, generaties, culturen en disciplines; kunstenaars die alleen wonen, in paren, met hun gezin, met vrienden. Sommige kunstenaars hebben een internationale reputatie, anderen hebben die niet of zoeken die niet. Tot de kunstenaars behoren tegenwoordig schilders, fotografen, beeldhouwers, performers, multimediakunstenaars, graveurs, scenografen, videokunstenaars, collagisten, textielontwerpers… Het is een plaats van vrije creativiteit. De stad Mommen behoudt de diversiteit, maakt haar identiteit, haar rijkdom.

Door kunstenaars samen te brengen, wordt het landgoed Mommen spontaan een plaats van artistieke uitwisseling en een meer collectief leven, er worden op natuurlijke wijze banden gesmeed: banden van wederzijdse hulp, uitwisseling van kennis en technieken, ontstaan van gemeenschappelijke artistieke projecten, delen van goede tijden… Hier kennen we allemaal onze buren; we delen onze ervaringen, maar we leren ook leven met onze verschillen.

Na de bescherming van het landgoed Mommen heeft de vzw Ateliers Mommen (de vereniging van de kunstenaars van de plaats) een overeenkomst gesloten met de eigenaars (de RCA van Sint-Joost) om over de gemeenschappelijke ruimten te beschikken en deze te beheren. Hierdoor wordt onder andere de gemeenschapszin in stand gehouden. Naast de tuin en het steegje is er een fietsruimte, een wasruimte en vooral de Salon Mommen, een ruimte voor verblijf en artistieke evenementen. De Salon omvat ook een kantoor en een keuken.

Met het project « Salon » neemt de kunstenaarsstad rechtstreeks deel aan de culturele dynamiek van Brussel en biedt het steun aan artistieke creatie en verspreiding.