DENITSA ILCHEVA

Als schilder verken ik de interacties tussen de analoge en pragmatische aspecten van picturaal werk gekruist met de digitale ervaring van beeldverwerkingssoftware. Vanuit Sofia, de stad van mijn kunststudies, heb ik een rondreizend atelier geconcipieerd dat mij in staat stelde te bestaan in Parijs, vervolgens Toscane, Normandië, Marseille, Nice te doorkruisen, om te eindigen in Brussel.
Door de integratie van een residentie die mij werd toegekend door de Régie Culturelle de Vence (Nice), ben ik beeldverwerkingssoftware opnieuw gaan gebruiken als een instrument dat het schilderen overstijgt. Zo ontstaan nieuwe talen, plastische ontdekkingen, die ik vervolgens vermeng met de effecten van applicaties of foto’s van mijn smartphone.
Ik maak compilaties tussen motieven die aan het Zuiden doen denken, zoals bloemen, weerspiegelingen en cactussen met stedelijke elementen die ik in Brussel heb ontdekt: spiegelbol en stronboscope. Sinds twee jaar woon en werk ik in de Ateliers Mommen en beschouw ik Brussel als een nieuwe plaats om te experimenteren.
Mijn creatie is interactief geworden en creëert een hybride ruimte, een overgangsdimensie, tussen het Zuiden (Italië, Frankrijk) en het Noorden (België, Bulgarije). Een ruimte van proteïsche ontmoetingen waar persoonlijke ervaring, beroepservaring en artistiek onderzoek samenkomen om mijn verhaal te vertellen.